Wysokotemperaturowe uszczelnienia na bazie włókna szklanego

Ocena użytkowników:  / 0

Witam
Następnym materiałem na uszczelki i uszczelnienia są wyroby na bazie włókna szklanego.

Włókna szklane powstają w procesie wydłużania stopu danego szkła w pasma o jednakowej średnicy, pokryte specjalną powłoką (preparacja) o niekończącej długości lub w postaci włókien ciętych i odcinkowych. Włókno szklane w formie pasm ciętych jest produktem wytworzonym ze szkła boro glinokrzemianowego zawierającego poniżej 1 % alkaliów.
 
Laminaty wzmocnione włóknem szklanym są odporne na procesy starzenia, warunki atmosferyczne, substancje chemiczne i są niepalne. Odznaczają się wysokim czynnikiem sprężystości, który uzupełnia parametry mechaniczne tworzywa .
Tworzywa wzmocnione włóknem szklanym należą obecnie do najważniejszych materiałów konstrukcyjnych i są coraz szerzej stosowane w przemyśle lotniczym i kosmicznym, budowie statków, przemyśle samochodowym,przemyśle wojskowym i elektrotechnicznym jak również w branży sportowej i rekreacyjnej.
 
Włókna szklane występują w dwóch postaciach: wszechstronnego zastosowania oraz specjalnego zastosowania. Większość wytwarzanych włókien szklanych to wyroby ogólnego zastosowania. Tego rodzaju włókna szklane są nazywane szkła typu E. Pozostałe włókna szklane są typu premium - specjalnego przeznaczenia. Wiele z nich, jak typu E, mają oznaczenie literowe określające specjalne właściwości.
 
Oznaczenia literowe
E- electrical - niska przewodność elektryczna
S- strenght - wysoka wytrzymałość
C- chemical - wysoka wytrzymałość chemiczna
M- modulus - wysoka sztywność
A- alkali - wysoko zasadowe lub sodowo - wapienne szkło
D- dielectric - niska stała dielektryczna
 
Włókna szklane ogólnego zastosowania.

Do tej grupy zaliczamy włókna szklane ze szkła typu E. Są to włókna produkowane ze szkła glinowo – borowo- krzemowego, włókna te na ogół stosowane są do wzmacniania kompozytów polimerowych. Ze względu na stosunkowo niski koszt produkcji oraz dobrą dostępność, włókno typu E jest w największym stopniu rozpowszechnionym włóknem szklanym stosowanym w laminatach termo- i duroplastycznych.
 
Włókna szklane specjalnego zastosowania.

Włókna szklane specjalistyczne mają obecnie duże znaczenie dla rynku. Wśród nich możemy wyróżnić włókna o dużej odporności na korozję (szkło ECR), w tym szkło AR Resistant- szkło alkalioodporne cyrkonowe (o zawartości tlenku cyrkoni ok. 16-19%) stosowane w budownictwie w połączeniu z materiałami na bazie cementu, podwyższonej wytrzymałości (typ S, R, Te), o niskiej stałej dielektrycznej (szkło typu D), włókna wysokiej wytrzymałości oraz włókna kwarcowe/ krzemionkowe używane w bardzo wysokich temperaturach.

Jednym z proponowanych przez nas produktów jest sznur do uszczelniania pieców, kominów.

Sznur do uszczelniania pieca ( inaczej uszczelka kominkowa ) jest to uszczelnienie produkowane z wysokiej jakości włókien szklanych typu E. Sznur ten występuje w przekroju okrągłym lub kwadratowym - w kolorze białym lub czarnym w średnicach od 4 mm do 20 mm. Produkcja polega na wytworzeniu plecionki dzięki czemu sznur kominkowy jest miękki i plastyczny, co w dużym stopniu usprawnia montaż w uszczelnianych powierzchniach. Uszczelnienie to mocowane jest do pokrywy specjalnym wysokotemperaturowym klejem bądź silikonem wysokotemperaturowym .

Dzięki użyciu teksturowanej przędzy szklanej oraz specjalnego elastycznego splotu uszczelnienia te charakteryzują się następującymi właściwościami:
- odporność na temperaturę do 500 0C
- PH od 2 do 10
- p MPa 0,1
- duża elastyczność oraz łatwość dopasowywania się do uszczelnianych powierzchni
- wysoka odporność chemiczna

Pochodnym produktem jest taśma szklana samoprzylepna. Jest produktem używanym do uszczelnień pomiędzy szybą a ramą drzwiczek kominkowych. Taśma wykonana z nici teksturowanej ( skręcanej o dużej wytrzymałości ) ze szkła typu E. Wyjątkowa technika produkcji analogicznie jak w przypadku sznurów piecowych zapewnia wyjątkową miękkość i sprężystość taśmy. Naniesiony klej pozwala na bardzo szybki i wygodny montaż na szybie kominka.

Druty do drukarek 3D

Ocena użytkowników:  / 0

    Dzień dobry

    Technologia drukowania FDM bazuje na tworzeniu elementów z tworzyw podawanych z ekstrudera w postaci drutu o średnicy 1.75mm lub 3mm, na płytę modelową.
Zasada działania jest analogiczna jak w drukarkach atramentowych. Głowica z dyszą aplikuje materiał bazowy - podporowy i przemieszcza sie w płaszczyźnie X Y. Naniesiony materiał o określonej grubości (o tym później) zastyga w kilka sekund. Następnie głowica lub stół modelarski przemieszcza się w płaszczyźnie Z i nakładana jest nowa warstwa w płaszczyznach X Y.
Drut do drukarek 3D nazywany jest filamentem. Jakość wydruku w głównej mierze zależy, od jakości filamentu. Wszystkie zanieczyszczenia, nierówna powierzchnia czy wilgotność oddziałują niekorzystnie na wytrzymałość i powierzchnię drukowanego modelu. W ( technice FDM|drukarce} filament podawany jest w sposób ciągły do ekstrudera, w którym filament jest uplastyczniony do temperatury 170-250 stopni i pod ciśnieniem wyciskany przez dyszę drukującą. Drukarki 3D drukują w jednym kolorze takim jak filament. Zależnie od drukarek minimalne grubości drukowanej ścianki mogą wynosić od 0,1mm do 0,6mm. Grubość nakładanej warstwy waha się od 0,1mm do 0,01mm i jest wprost proporcjonalny do prędkości drukowania.
Rodzaje filamentów.

Drut spawalniczy 3D PLA

    W praktyce korzysta się z dwóch rodzajów materiałów termoplastycznych ABS i PLA. Niemniej jednak technologia FDM pozwala na wykorzystywanie innych tworzyw takich jak nylon, PVA, poliwęglan, polietylen, Laywood - tworzywo z dodatkiem drewna..
ABS (akrylo-butylo-styren) to szeroko rozpowszechnione tworzywo. Wykorzystywane min. w przemyśle motoryzacyjnym, AGD i RTV. Jest nieodporne na agresywne rozpuszczalniki organiczne np. Aceton. ABS ma dobre właściwości mechaniczne, jest odporny na uderzenia, jego gęstość wynosi około 1.05 g/cm3. Rekomendowana temperatura druku to 230-250 °C i co jest bardzo istotne wymaga podgrzewanego stołu modelowego, z tego powodu niepopularny w amatorskich drukarkach.


PLA jest znacznie twardszy, gęstość 1.25 g/cm3 i przez to bardziej kruchy, szczególnie w ujemnych temperaturach. Ciekawą właściwością PLA jest jego biodegradowalność. Tworzywo posiada niską temperaturę druku około 170-190 °C. Przez to może być używane w tańszych modelach bez podgrzewanego stołu.
Pozdrawiam

Numeratory cyfrowe i literowe Gravurem

Ocena użytkowników:  / 2

Witam
       Znaczniki to narzędzia do znakowania tabliczek znamionowych, regałów, narzędzi, konstrukcji wykonanych z tworzywa, stopów nieżelaznych - aluminium, mosiądzu, żeliwa, staliwa oraz zwykłej stali, o twardości nieprzekraczającej 200 HB. Na rynku można spotkać wiele numeratorów przeróżnych producentów. Od najtańszych do najdroższych. Czołowym liderem jest tu niemiecka firma GRAVUREM z ponad 50-cio letnim doświadczeniem. Zajmuje czołowe miejsce w produkcji przyrządów do znakowania, w tym znaczników.
W swojej ofercie ma kilkanaście produktów:

  • Sztandarowy ich produkt: znaczniki Grawurem-S standard do wybijania liter i cyfr. Te mamy u siebie w sklepie Dom Techniczny Wieluń.
  • Znaczniki punktowe.
  • Znaczniki zaokrąglone.
  • Numeratory wielokrążkowe.
  • Numeratory automatyczne.
  • Numeratory specjakne na indywidualne zamówienie klienta.

       Praca tymi narzędziami odbywa się w trakcie kontrolowanego zgniotu elementu znakowanego o określonej sile. W wypadku tych narzedzi Gravurem S nie powinna ona przekraczać 800 N/mm2. Optymalny nacisk to 600 N/mm2, nieprzekraczanie tej wartości zapewni dłuższą trwałość narzędzi. Znaczenie w praktyce odbywa się poprzez uderzenie młotkiem w numerator. Trzeba pamiętać, że znacznik powinien być wsparty o element znaczony pod kątem 90o. da nam to pewność, że wgnieciony znak będzie miał zarys jednakowy na całym obwodzie. Zanim jednak zaczniemy pracę trzeba sprawdzić na niewidocznej powierzchni siłę uderzenia i efekt znakowania.
       Numeratory mają podane wymiary w mm. Klienci mają problem jak zmierzyć i dobrać numerator. Dla informacji podaję, że znaczniki mierzy się na wierzchołkach. W takim przypadku szerokość wgniecionego znaku będzie zależała od wymiaru numeratora (spód wybitego znaku) i siły uderzenia (brzeg wybitego znaku).

numerator 8 mm

https://domtechniczny24.pl/numeratory-gravurems-cyfry-09.html


       Numeratory Gravurem stosuje się do trwałego znakowania tabliczek znamionowych na maszynach, elektronarzędziach, konstrukcjach stalowych, butlach do transportu gazów technicznych. Wymieniać by można w nieskończoność. Istotnym parametrem jest tutaj twardość materiału znaczonego i siła uderzenia. Zwykle elementy oznakowane wytworzone są z metali nieżelaznych i zwykłych stali o twardości nieprzekraczającej 200 HB.
Najbardziej popularnym produktem jest Grawurem S o cyfrach i literach odwróconych na znacznikach. Czyli np. wybijając cyfrę odwróconą 2 na znaczniku otrzymujemy 2 czytelną na materiale oznakowanym. Znaczniki produkowane są w rozmiarach od 2mm a kończą na 12mm. Pamiętajmy o sile docisku, inna będzie w znacznikach 4 mm a inna 10mm. W praktyce dobrze mieć z 3 wagi młotków: 300 g, 400g i powiedzmy 600g.
W opisie produktu mamy:

  • Podaną siłę docisku 600-800Nmm2.
  • Rozmiar znacznika literowego czy cyfrowego.
  • Twardość części roboczej znaczników - 58 - 61HRC.
  • Informacje o szlifowanych bokach znaczników.
  • Przekroju i długości podanej w mm.
  • Wszystkie znaczniki są zapakowane w estetyczne i trwałe pudełka.

I teraz na koniec, wybierając firmę Grawurem macie Państwo pewność, że produkt jest wysokiej jakości, znaki będą powtarzalne i będą nam służyły przez długi czas.
Pozdrawiam.

Potwierdź zakup odpada

Ocena użytkowników:  / 0

Zgodnie z art. 17 ust. 3 nowej ustawy o prawach konsumenta, jeżeli do złożenia zamówienia używa się przycisku lub podobnej funkcji, to muszą być one oznaczone w łatwo czytelny sposób słowami „zamówienie z obowiązkiem zapłaty” lub innym równoważnym jednoznacznym sformułowaniem. Brak spełnienia tego obowiązku oznacza, że umowa nie zostaje zawarta.
Ja w moim sklepie internetowym https://domtechniczny24.pl/ wstawiam regułe Zamów i zapłać, myślę że będzie to czytelne i jasne. Moimi klientai są ludzieświadomi sklep z narzędziami specjalistycznymi nie przyciąga przypadkowych surferów.

Proszę moich klientów nie obawiajcie sie nowego przycisku to to samo tylko UE darmozjady muszą coś zmienić aby czuli się potzrebni wszak biorą za nic masę naszych podatków jako swoje haraczeeeee

Narzędzia do pomiaru

Ocena użytkowników:  / 0

Przyrządy pomiarowe i technika pomiarów.


Pierwsza część będzie dotyczyć poziomic i stalowych liniałów.
W bieżących czasach intensywnego rozwoju techniki i technologii, mimo maszyn cnc, komputerów produkcja seryjna detali o jednakich wymiarach nie jest do końca możliwa. A to dla tego, że maszyny, obrabiarki nie są super precyzyjne podobnie jak narzędzia frezujące czy szlifujące.
Dla tego projektant określa, w jakich granicach mogą się zawierać rzeczywiste wymiary gotowego wyrobu, inaczej precyzuje w specyfikacji tolerancję. Zatrudniony wiedząc, w jakim przedziale wymiarowym może być detal, korzysta z różnych instrumentów pomiarowych: suwmiarki, mikromierze, sprawdziany, szablony, głebokościomierze, wzorce, aby określić zgodność z projektem.
Narzędzia pomiarowe dzielą się na, wzorce i przyrządy pomiarowe.

        Wzorzec pomiarowy jest to element stały np. liniał lub wiązka laserowa, odtwarzająca miarę wiadomej wielkości z określoną dokładnością. Mogą one odtwarzać jeden wymiar lub kilka. Przykładowo: wzorzec zarysu gwintów składa się z pojedynczych wzorców gwintu, metrycznego i calowego. Jest on połączony w zestaw. Podobnie popularny szczelinomierz składa sie z wielu listków o określonej grubości. Natomiast przymiar liniowy, powszechnie zwany liniałem lub linijką, to wzornik długości z naciętymi kreskami milimetrowymi lub calowymi. Posiada on podziałkę, najczęściej 1 mm, i zakres pomiarowy od 50mm do 100mm.

       Natomiast przyrządy pomiarowe służą do bezpośredniego lub pośredniego wykonywania pomiarów. Odróżniają się od wzorców tym, że mają mechanizm optyczny, elektroniczny lub mechaniczny zaprojektowany do przetwarzania jednej wielkości w drugą, przy zwiększeniu dokładności odczytywania, dopasowywania wskazań lub kompensacji błędów pomiarowych. Stanowią one niezmiernie rozbudowaną grupę przyrządów. Ja chciałem zwrócić uwagę na poziomice, które należą do narzędzi pomiarowych. Przeważnie są to aluminiowe profile z osadzoną w nich jedną lub wieloma libelkami z płynem i bąbelkiem powietrza. Wykorzystują one siłę grawitacji ziemskiej do określania poziomu lub pionu. Wyznaczanie to nie jest zbyt dokładne, z tego powodu stosowane jest, jako wstępne, alb podczas prac budowniczych czy remontowych niewymagających super dokładnej płaszczyzny. Poziomice robione są w różnych klasach, z reguły zwracamy uwagę na grubość profilu i dokładność osadzenia libelki. Poziomice z grubym profilem są w większym stopniu wytrzymałe a wklejone libelki wytrzymałe na wstrząsy.

      Oddzielną grupę przyrządów pomiarowych do wyznaczania pionu i poziomu stanowią urządzenia elektroniczne lub optyczne. Bazują one na układzie żyroskopowym, bardziej dokładnym od libelki. W przypadku zestawienia żyroskopu z lunetą optyczną mamy niwelator optyczny. Jeżeli zastąpimy optykę laserem uzyskamy laser krzyżowy lub laser punktowy. Takie lasery mają różne zasięgi i mogą być używane wewnątrz pomieszczeń i na zewnątrz. W przypadku niwelatorów laserowych stosowanie ich w świetle dziennym wymaga dodatkowego odbiornika, ponieważ laser przy dużych odległościach przestaje być zauważalny przez człowieka.

Zaczeło się dawno temu

Ocena użytkowników:  / 0

Zaczęło się dawno temu, w roku 2002. Z własnej inicjatywy próbowałem z złomu mosiężnego i brązu  sprzączkę. W tym czasie nie interesowało mnie czy wzór jest historyczny czy nie, ważna była technika. Pierwsze próby były nieudane, wybuchały, miały masę różnych wad. Kilka razy wybuchał mi tygiel, gdyż mosiądz gwałtownie paruje w temp około 1060 stopni, czy jakoś tak. Zupełnie nie zajmowałem się pomiarem temperatur, bo przecież w średniowieczu odlewnicy też nie mieli aparatury do pomiaru. Jakiejkolwiek chciałem robić na oko, tak jak w dawnych wiekach. 

I zbudowałem pierwotny piec, szamot i glina, taki sam tylko trochę zmodernizowany stosuję do dziś.

Tygiel na początku szamotowy, teraz metalowy wyłożony masą ogniotrwałą, ale w szamotowym też niekiedy coś odlewam, lecz są niezmiernie kruche t lubią się rozlecieć. Piec opalałem na początku tylko węglem drzewnym, dziś koksem i węglem drzewnym, który jest bezkonkurencyjny, mimo swej ceny i szybkiego znikania.

Nadmuch elektryczny, nie mam miejsca na miech i pomocnika lub ucznia, który by cały czas pufał i dmuchał. 

Odlewam ze złomu, mam go nieco zapas na kilka ładnych lat. Jest to głównie mosiądz i brąz i kompletnie mi nie przeszkadza mieszanie go, z tym, że większość daję mosiądzu, bo jego mam najwięcej i chcę równomiernie go zużywać. Co do historyczności takich odlewów to mówię, że odlewam z stopów miedzi, bo tak jak w średniowieczu nikt nie kupował w Hutmenie ściśle określonego składem surowca w kąskach tak i ja dzisiaj leję, z czego popadnie. 

Po pewnym czasie doskonaliłem całą technikę, ale nie chodzi o piece oporowe lub inne cuda próżniowe, lecz wciąż umiejętności. Tak aby patrząc na metal wiedział, kiedy go oczyszczać, kiedy lać, jak lać, z jaką prędkością, jak sporządzać formy, jaka wilgotność, i takie tam inne cuda. Cała nauka trwała kilka lat, i obecnie się jeszcze uczę, potrafię już odlewać coraz mniejsze detale, co jest dla mnie niebywałym sukcesem. Niekiedy się jeszcze zdarza, że mam partię gdzie 80 procent odlewów jest do ponownego przetopienia, innymi słowy buble, a niekiedy to 100% dobre, wówczas skaczę jak dziecko i cieszę się jak pędrak z lizaka. Cały czas traktuję to, jako naukę, pasję i w związku z tym nie mogę zapewnić 100% dostępność wszystkich moich wzorów, ale nie jest to moim celem i nie przejmuję się tym. 

Nowe noże w kuchni

Ocena użytkowników:  / 0

 

listwa magnetycznaWłaściwie coś mię tknęło niedawno i kupiłem chińskie tasaki kuchenne. Może z tego powodu, że ostatnimi czasy zimowymi wieczorami oglądam z żoną programy o gotowaniu. I wszędzie zauważam, że kucharze mają rozmaite noże zależnie od zastosowania. Myślę to jest kwestia specjalizacji, do szatkowania warzyw i do obierania dwa różne, do filetowania mięsa inny, do krojenia też inny i tak dalej.  To samo jest z garnkami, ale do tego wciąż nie doszedłem. Na razie noże. Na pierwszy ogień poszły tasaki do szatkowania. Na początku nie miałem pojęcia jak to jest, aczkolwiek problematyką nożową się nieznacznie interesowałem, ale wiadomo nawyki rodzinne opornie jest przełamać. Tu się narodziłeś i tu musisz umrzeć, albo takim nożem mama kroiła ty też takim samym musisz. 

Pomimo tego nie do końca, Internet otwiera oczy, raz na dobre myśli raz na gorsze. Kwestia wyboru.

Wracam do wątku, tasak, i od razu zauważam niskiego chińczyka jak zgrabnie obiera i szatkuje warzywa na woka, poszedłem do sklepu w mojej miejscowości, ale tu nie mieli nic, nawet za przysłowiowe 4 złote. Zostaje Sieć, sekundę googlowania i znalazłem interesującą linię tanich, ale z podobno dobrej stali, to jeszcze dane na forum knivesów i wszystko jasne. Tam którykolwiek nóż jest chyba przedstawiony. Recenzje były takie, że na start za 50 – 60 złociszy to starczy. Zamówiłem dwa, pierwszy to taki normalny tasak, z lekko zaokrąglonym czubkiem na końcu, a drugi to typowy taki jakby szefa kuchni, w opisie było, że do suszi, paczka nadeszła szybko. 

Po otwarciu pierwsza kwestia to zaolejowałem rączki, bo były z takiego nadzwyczaj chłonnego drewna, nie wiem prawdopodobnie bambusa. Noże miały ostrza, sory mają bardzo cienkie wydawało mi się, że za cienkie.  Nóż ma szlif wklęsły na szerokości 12 mm, zaostrzone poprawnie. Na pierwszy rzut poszedł tasak. Miałem akurat do pokrojenia ananasa, to go umyłem i ścinam górne zielone pióropusze, takie jak miał król Julian, He. I tu niespodzianka, tasak wszedł jak w masło, dawniej obcinałem fiskarsem, nożem szefa kuchni, jest on przynajmniej o 50 procent szerszy od chińskiego tasaka. Może, z tej przyczyny ciął ciężej. Ja wiem, że jeszcze wchodzi kwestia ostrzenia, ale sory ja tak ostrze noże, to muszę w domu ogłaszać, które są świeżo naostrzone. Jak przed świętami naostrzyłem i zapomniałem ogłosić, to żona z najstarszym synem miała po godzinie pocięte paluchy. Wracam do tematu, tasaczek sprawnie poradził sobie z skórą ananasa i podobnie szybko pojechał go na plasterki. Jak dla mnie bomba. Tym drugim nie miałem okazji pracować, ale żona robiła sałatkę i poprosiłem o opinię. Powiedziała, że kroi się super, tylko rączka jest tak jak by z surowego drzewa. Będę musiał przejechać papierem i woskiem, ale to później.

Ogólnie recenzja na 5 z plusem. Zrobię tylko niewielką korektę, ponieważ noże mają hiden tang i nie jest zabezpieczony żadnym pinem, to wstawię z dwa mosiężne, i zrobię na końcu otwór do powieszenia, bo u mnie noże wiszą na ścianie.

Nie zrobiłem ale to nic. Napiszę za to że nożyki sprawuja się świetnie. Wiwszą na listwie magnetycznej Co jakiś czas tylko ostrze na drobnej osełce ceramicznej.

 

Drożdże i witaminy

Ocena użytkowników:  / 0

 

Porcja drożdży na zdrowie 

Dzień dobry mam sekundę i jestem dopiero co po szklance zaparzanych drożdży w związku z tym postanowiłbym zbadać i dowiedzieć się co wypiłem: chodzi o witaminy z grupy B i nie tylko. Jednak mała uwaga i refleksja, nie przesadzać z niczym.

 Drożdże(piekarnicze 50gram, pół kostki) + miód (jedna olbrzymia łyżeczka), to wsio do szklanki, bez wody, drożdże o ile są aktywne od razu się zajmą miodkiem, po chwili powinna się zrobić kleista papka.

   ---  rozważyłem sobie że po tym jak drożdże, różnorakie ich szczepy syntetyzują większa część witamin z węglowodanów to może coś i w tej mojej szklance się narodzi fascynującego---

 Po jakiś 20 minutach zalewam pianę drożdżową wrzątkiem, do połowy szklanki, oczekuję 2-3 minuty i dolewam chłodnego soku pomarańczowego (gdyż lwia część witamin niknie-ginie w wysokiej temperaturze, to parzyć przystoi krótko, i tak wysoka temperatura usunie je całe w kilka minut). A ha i nie dać sobie wmówić że minerały w wysokiej temperaturze giną bo to niedorzeczność, taki wapń np jak może nie ostać się, jedynie być może stać się mniej strawny.

 Więc mam szklankę z zawartością 50g zaparzonych drożdży,

--- smak jak to bywa w przypadku poniektórych zdrowych treści ignorujemy.---

 Witamina B1 potrzeba u dojrzałego mężczyzny według tabel 1,2mg ale dajmy na to, że skoro:

 Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została naznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca niebezpieczeństwa efektów ubocznych.

To niech będzie 2-3mg/dzień 

Zawartość w drożdżach (nie wiem czy surowych jaki szczep i w ogóle ale ustalam że badania robi się na powszechnie dostępnych) 4mg/100g

spożyłem jednorazowo około 2 g- więc  Dość

 --słabym źródłem witaminy B1 u człowieka jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego. U przeżuwaczy synteza tiaminy odbywa się przez mikroorganizmy znajdujące się w przedżołądkach z przyczyny czego zwierzęta te nie cierpią na jej niedobory,

Co warunkuje na poprawienie wchłaniania:  kompleks witamin B, witamina B2, witamina B3, witamina C, witamina E, mangan, magnez

Co wpływa na pogorszenie pochłaniania:  alkohol, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, promieniowanie jonizujące, nadczynność tarczycy, tanina, kofeina, soda do pieczenia, barbiturany, środki neutralizujące kwasy, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne 

 Witamina B2 popyt Według tabel 1,3mg nie ma określonej dawki max więc dajmy 2-3mg

Zawartość  w drożdżach 11,9 100g   zjadłem 5,95  więc Wystarczy.

 Co wpływa na poprawienie absorbowania:  witamina B1, witamina B3, witamina B6, witamina C, fosfor, błonnik, selen

Co wpływa na pogorszenie przyswajania:  światło, środowisko zasadowe, estrogen, alkohol, tłuszcz, środki anty koncepcyjne, dwutlenek siarki, wysoka temperatura. Informacje ze strony http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/

Nowinki o witaminie:

- 50% witaminy B2 ulega zniszczeniu po wystawieniu na bezpośrednie działanie światła słonecznego; jest to pierwszy powód, dla którego nie przehandlowuje się mleka w kryształowych szklanych butelkach, Czyli parzyć powinno się drożdże w kubku ceramicznym pod przykryciem i szybko wypić.

- osoby żyjące w stresie potrzebują więcej witaminy B2, z wykorzystaniem niej jest możliwe wydalanie adrenaliny z komórek rdzenia nadnercza. Życie w stałym pośpiechu i napięciu, pełne konfliktów i problemów obliguje ustrój do stałej produkcji hormonów stresogennych, a to jest przyczyną kurczenia się zapasów ryboflawiny,

- wszelakie sporty - gimnastyka, pływanie jogging, taniec itp., zapewniają nabycie dobrej kondycji na wyższym poziomie, jeżeli dostarczane posiłki zapewnią właściwe dawki witaminy B2. Przelewanie potów na siłowni być może okazać się daremne, gdyż niedostatek ryboflawiny w ustroju uniemożliwi prawidłową przemianę anaboliczną i należyte wykorzystanie energii. W takich przypadkach, sport zamiast dawać zadowolenie i aktywizować, jeno męczy.

 Witamina B3 popyt Według tabel rekomendowana norma 16 mg bezpieczna 35mg zakładam tą największą 35mg

Zawartość w drożdżach 35,5mg/100g  czyli mam 50% bezpiecznej dawki i prawie 100% zalecanej, ale jadłem też pomidory, chleb razowy, czy żytni, rano piłem koktajl z otrębami i jeszcze coś może na obiad, więc wystarczy nie powinienem zażywać tabletek z B3

 Nadmiar witaminy:

- uszkodzenie wątroby,

- niemiarowość pracy serca,

- dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie),

- podniesienie poziomu glukozy we krwi 

Co wpływa na polepszenie absorbowania:  kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne, kawa, herbata, cukier, azotan sodu 

Nowinki o witaminie:

- jest to jedyna witamina nieulegająca zmianom mimo procesów produkowania i gromadzenia żywności,

- dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest najczęściej zaspakajane przez jej powstawanie z jednego z aminokwasów tryptofanu, przyjmuje się, że 1 mg niacyny równa się 60 mg tryptofanu,

- przesadne jedzenie pokarmu zawierającego cukier prowadzi do straty witaminy PP,

- kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która znajduje się w tytoniu.

- niedobór witaminy PP może doprowadzić niepożądane zmiany w osobowości, dlatego że witamina ta jest konieczna do poprawnego działania mózgu i obwodowego układu nerwowego.

- przekroczenie syntetycznej witaminy PP może powodować: bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, żółtaczkę, arytmię serca i psychozy, prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby, utratę łaknienia, stężenie kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu,

- badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że stosowanie niacyny obniża poziom cholesterolu nawet o 22%,

 Witamina B5 popyt Według tabel 5 mg/dzień dawka max nie określona więc przyjmuje 10mg

Skład w Drożdżach 14,5mg wchłonąłem 7,25mg więc  Wystarczy 

Co wpływa na poprawienie przyswajania:  kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina C, siarka, witamina H, witamina B9 (kwas foliowy), kwas para-aminobenzoesowy (PABA)

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  wysoka temperatura, alkohol, środowisko zasadowe i kwaśne, kawa, herbata, sulfonamidy, tabletki nasenne, estrogen, siarczan żelaza, bromek metylowy 

Ciekawostki o witaminie:

- kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. W procesie mielenia zboża utraty kwasu pantotenowego wynoszą około 50%, wskutek pieczenia mięsa blisko 25 do 50%, a w czasie gotowania blisko 15 do 30%. Syntetyczne preparaty kwasu pantotenowego istnieją w postaci pantoteinianu wapnia. Pantoteinian wapnia jest nieczuły na działanie światła i powietrza.

- u osób, których naczelnymi składnikami diety są potrawy duszone, żywność puszkowana, frytki, białe pieczywo, pizza, makaron, ponadto spożywają dużo cukru i słodyczy może wystąpić niedobór kwasu pantotenowego,

- ludzie żyjący w stresie i pracujący ciężko fizycznie, sportowcy - powinni przyjmować zwiększone dawki tej witaminy,

- w pożywieniu kwas pantotenowy występuje w formie koenzymu, zaś jego nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. Dlatego, nie wskazane jest aplikować pigułek "na zapas", lepiej zadbać, aby dostawy były metodyczne, wraz ze zdrowymi posiłkami.

 Witamina B6 popyt według: tabel bezpieczna 1,3mg maksymalna 100mg zakładam 50mg 

Zawartość w drożdżach suchych 0,6 a w żywych- więcej ale ile to nie znalazłem , warto poszukać, więc w najgorszym wypadku to 30% zapotrzebowania, dopełnię kapustą kiszoną  i może jakieś mięsko na obiad?

 Może Wystarczy

tu uwaga można zjeść z 100g czyli garść orzechów włoskich i problem z głowy 0,8g/100g

Co wpływa na poprawienie wchłaniania:  witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk

Co wpływa na pogorszenie przyswajania:  wysoka temperatura, światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie, alkohol, estrogen, nikotyna, nadmiar białka, penicyliany, kortyzon, prednison. 

 

Ciekawostki o witaminie:

- nadwyżki witaminy B6, podobnie jak innych witamin rozpuszczalnych w wodzie są z organizmu wydalane. Jakkolwiek porównując z innymi witaminami z tej grupy nadmiar witaminy B6 przyjmowanej w postaci pigułek może być toksyczny.

- syntetyczna witamina B6 jest wytwarzana w postaci chlorowodorku,

- wraz ze wzrostem spożycia białka, wyrasta zapotrzebowanie na witaminę B6, podczas smażenia, gotowania i peklowania mięsa ubytki witaminy B6 wynoszą 30-50%,

- stres, miesiączka, ciąża, dolegliwości serca, podeszły wiek, zbyt niski poziom cukru we krwi i zażywanie pigułek antykoncepcyjnych zwiększają zapotrzebowanie na tą witaminę,

- u ludzi nie odkryto silnych niedoborów witaminy B6, być przypuszczalnie dlatego, że jest ona syntetyzowana poprzez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka.

  Zbytnio mała ilość witaminy B6 wywołuje niższy poziom witaminy C we krwi, a niedobór witaminy C wzmaga wydalanie B6.

 Witamina B9 kwas foliowy popyt w pojęciu tabel zalecane  0,4mg bezpieczna maksymalna 1g/dzień

 Skład  w drożdżach około 0,4g/100g dosłownie nie wiem ale więcej niż w otrębach a tam jest 0,38g/100g więc coś kolo tego, czyli mam około 50% reszta to warzywa, chleb razowy, jaja, więc się trzeba niesłychanie postarać.  Może Starczy a może nie pewnie dorzucę tabletki.

Nadmiar witaminy:

- u poniektórych osób mogą tworzyć się groźne kryształy folacyny w moczu, mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne. Spożycie dziennie ponad 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego. 

Co wpływa na polepszenie wchłaniania:  kompleks witamin B, witamina B6, kwas para-aminobenzoesowy (PABA), witamina B12, witamina H, witamina C

 

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  światło, alkohol, wysoka temperatura, środki antykoncepcyjne. 

Nowinki o witaminie:

- niezbicie wykazano, że występowanie wrodzonych wad układu nerwowego u noworodków uwarunkowane jest zbyt niskim spożyciem kwasu foliowego przez kobiety przed zajściem i we wczesnych etapach ciąży,

- zespół ekspertów Ministerstwa Zdrowia, wzorem innych krajów, rozporządził przyjmowanie w codziennej diecie każdej młodej kobiety w wieku rozrodczym folacynę w ilości 400 µg,

- w zależności od rodzaju przygotowania potraw, do gotującej wody przejść może nawet powyżej 90% kwasu foliowego a to za sprawą jego znakomitej rozpuszczalności. Z tego powodu potrawy należy zawsze gotować przy użyciu minimalnej ilości wody, względnie nie należy jej wylewać, a zużyć do sporządzenia np. sosu,

- przy udziale kwasu foliowego powstają tzw. hormon szczęścia - serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za działanie i dynamikę w ciągu dnia.

- istnieją dowody, że duży poziom substancji zwanej homocysteiną we krwi pogłębia ryzyko występowania chorób serca. Zwiększone spożycie folacyny może mieć znaczący wpływ na zapobieganie chorobom serca,

- w badaniach eksperymentalnych wykazano, że od 60 do 80% witaminy rozkłada się w czasie przemiału zbóż na jasną mąkę bądź podczas produkcji kasz wysokooczyszczonych, np. manny,

- mniej więcej jedna druga (a często nawet tylko 30%) kwasu foliowego dostaje się do krwi i do komórek. Ludzie cierpiący na dolegliwości lub schorzenia związane z torsjami lub biegunką absorbują jeszcze mniej kwasu foliowego.  Dane i opisy ze strony http://narzedziamoje.pl/index.php/zdrowie-i-medycyna-naturalna

Witamina B12 cjanokobamina popyt rozporządzania Według tabel 0,0024 mg nie ma dawek max więc zakładam 0,006mg

Skład w drożdżach 0g czyli czarna d..., ale tu powinno się trochę przekazać ciekawostek:

Zasoby  u człowieka w zdrowej wątrobie starczają na około 3 lata, uff 

Zdrowa mikroflora jelitowa ma umiejętność syntetyzowania witaminy b 12.

Zawartość w wątróbce 0,068g, ryby około 0,01mg, jaja 0,003mg i tak dalej. Nie ma się co obawiać jak zdrowa wątroba na pewno starczy

Co wpływa na poprawienie wchłaniania:  witamina A, witamina B1, witamina B6, kwas foliowy, witamina C, witamina H, potas, wapń, sorbitol- potrzebny do syntetyzowania przez własną mikroflorę.

Co determinuje na pogorszenie wchłaniania:  środowisko zasadowe, światło, alkohol, estrogen, cukier, tabletki nasenne, neomycyna, kodeina, aspiryna, antybiotyki, leki przeciwdepresyjne 

Ciekawostki o witaminie:

- zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do braku dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach,

- jaroszowie wykluczający z diety jajka i przetwory mleczne są narażeni na niedobory witaminy B12, w perspektywie kilku lat, po przejściu na wegetarianizm.

- w związku z tym, że witamina B12 działa razem z kwasem foliowym, wzrost przyjmowania folacyny częściowo niweluje jej niedobory,

- prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12,

- witamina B12 pobudza substancje żelaza w układzie oraz umożliwia pochłanianie witaminy A, gdyż pobudza karoteny do udziału w przemianie materii, aby potem mogły się przekształcić w aktywną formę tej witaminy.

- mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ma umiejętność syntezy witaminy B12,

- słodycze, napoje słodzone i cukier uszkadzają florę bakteryjną jelit - a to wpływa na zaburzenia wchłaniania witaminy B12,

- dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę stanowi, że przez całe życie potrzebujemy jej tyle, ile waży ziarno zboża.

 Witamina B4 cholina zapotrzebowanie Według tabel 550mg

Zawartość w drożdżach wysoka ale nie określona. 

Organizm ludzki sam syntetyzuje cholinę, więc drożdże trochę mój organizm wspomogą.

Co wpływa na polepszenie absorbowania:  kwas foliowy, inozytol, witamina A, witamina B12, kompleks witamin B

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  cukier, alkohol, kawa, temperatura. 

Nowince o witaminie:

- brak choliny sprawia, że już od czterdziestego roku życia, a nieraz nawet wcześniej, może nastąpić typowo starczy rozkład psychiczny, którego najbardziej charakterystyczne symptomy to zaniki pamięci oraz niemożność do koncentracji.

- aż do początku lat dziewięćdziesiątych królowało mniemanie, że organizm sam potrafi wyprodukować taką ilość choliny, która pokrywałąby zapotrzebowanie. Jednak w 1993 eksperci dowiedli, że ludzie żyjący w ciągłym stresie psychicznym mogą zużywać podwójne dawki choliny.

- cholinę zawiera dodatkowo miód więc mam dodatkową dawkę.

I jeszcze na koniec oprócz witamin z ważnych składników które zawierają drożdże:

 Aminokwas Lizyna - nadzwyczaj ostatnio intrygujący mnie aminokwas (walka z rakiem, wirusami, gojenie się ran, synteza kolagenu, niezbędny do prawidłowej pracy serca itp.)

Selen - co prawda najwięcej jest go w drożdzach piwnych ale te piekarskie też zawierają znaczne dawki 

(ale tu uwaga selen staje się nieprzyswajalny jeżeli jest konsumowany razem z węglowodanami, więc trzeba odczekać aż węglowodany z miodu pozostaną przefermentowane ) zalecana dawka to 200 mikrogramów nie przekraczać bo: w większych dawkach toksyczny.

Selen oddziałuje korzystnie na : układ krążenia poprawną funkcję trzustki i wątroby, pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu, właściwości antyoksydacyjne i cała masa innych warto poczytać.

 Chrom - ostatnio popularny bo pozwala spalać tłuszcz (ale tu ostrzeżenie należy się zastanowić co się dzieje z produktami spalania tłuszczu)

I na zamknięcie tematu znacząca sprawa: za około 50 groszy mamy dzienną dawkę multiwitaminy minerałów i aminokwasów, nie łykamy świństwa w pigułkach i nie nabijamy kiebzy koncernom farmaceutycznym, czyli dwa w jednym.

 

 

Czy dezodoranty mogą szkodzić?

Ocena użytkowników:  / 0

Dezodoranty szkodzą, czy nie?

Nie używam tego zbyt często, i co cuchnę, może nie pachnę tak intensywnie na co dzień i to wszystko. Ale zadajcie sobie pytanie, z jakiego powodu człowiek śmierdzi pod pachami, czemu male dzieci nie śmierdzą? No chyba, że zrobią, k…ę ale to inna bajka.  Pierwsza rzecz to, co to jest pot? Jaką funkcję wypełnia w naszym organizmie przez miliony lat budowany przez ewolucję i po co natura zaopatrzyła nas w taki mechanizm? Oprócz regulowania ciepłoty ciała, z potem wyrzucamy toksyny, kwas mlekowy, nadmiar sodu, mocznik. To tak w ogólności. Innymi słowy pocenie się jest jednym z sposobów organizmu na pozbywanie się toksyn. Krępujący zapach ma dwa podłoża, naczelny naturalny to rozkład potu przez bakterie, drugi kłopotliwy zapach potu sam w sobie ( potężna ilość toksyn i zakwaszony organizm).

A co robią dezodoranty? Abstrahując od tego, że zawierają perfumy to mają jeszcze całą górę środków chemicznych, które wywołują zasklepienie porów potowych. Czyli takie korki, albo zakrętki. Wszystko, co organizm w przyrodzony sposób chce wydalić na zewnątrz zostaje w środku.  To tak jakby przy rozwolnieniu zatkać sobie odbyt i problem z głowy nic nie capi, fajnie nie? Jedynie jony srebra, lub srebro nanocząsteczkowe nie wydaje się być szkodliwe, i coraz częściej pojawia się w dezodorantach. I nie tylko, w aptekach są dostępne plastry na trudno gojące się rany a w sklepie Dom Techniczny preparaty do pielęgnacji domy, łazienki Nanomax - https://domtechniczny24.pl/preparaty-czyszcz%C4%85ce-nanomax.html

Toksyny jednak nadal krążą w organizmie, ciepłota nie jest regulowana poprawnie, nie mówiąc już o chemikaliach przenikających z dezodorantów do organizmu. Ostatnimi czasy przeczytałem o doświadczeniach pani dr Philippa Darbre. Analizowała ona skład tkanek raka piersi, i okazało się, że zawierają one duże liczbie toksycznych środków konserwujących - parabenów, które dalej powszechnie używane są w kosmetykach. Może to być jedno z realnych czynników zwiększających ryzyko zachorowalności kobiet na raka piersi, macicy, i nawet raka skóry. 

Alternatywa trzeba do nas, myć się, co dziennie parę razy pod pachami (najlepiej wodą), zdrowo odżywiać albo używać chemię i jedynie ładnie pachnieć i mieć białe i czarne koszulki bez plam.

Fajnego dnia

Jak zrobić jogurt w domu

Ocena użytkowników:  / 1

        Choć coraz mniej spożywamy w domu przetworów mlecznych, gdyż to nam nie służy, to jogurt, jako dodatek do sałatki, sosu jak najbardziej. Dawniej jadłem wyłącznie kupiony w sklepie (wspaniałe opakowanie, śliczny kolor i zapach i jeszcze ładne kolorowe kawałeczki pływające w nim) na tym zazwyczaj kończą się pozytywne cechy jogurtu sklepowego. 

Istnieje alternatywa bardzo prosta i o dziwo tania, z rzadka tak jest w przypadku produktów robionych metodami domowymi. Zanim opiszę jak go zrobić, nieco przystępnych danych na temat mleka. 

Mleko i przetwory mleczne ostatnimi czasy spadły z piedestału, jako bogate źródło wapnia i białka - PIJ MLEKO BĘDZIESZ KLAEKĄ. Mleko powoduje alergie skórne i pokarmowe, zamula układ trawienny (z kazeiny mój dziadek stolarz robił klej do drewna). Pomimo tego nigdy nie popadam w skrajności, twierdzę, że dowolny produkt w nadmiarze szkodzi. Wskutek tego mleko czy sery jemy w niewielkich ilościach i stosuję je, jako dodatek do potraw. Co to znaczy uzupełnienie? Ano 2-3 łyżki do sałatki na 5 osób, albo 2-3 łyżki do owocowego szejka 1,5 litrowego, lub 50 g serka greckiego do sałatki na 5 osób. A teraz do rzeczy:  

Kiedy doda się do mleka bakterii jogurtowych, w procesie fermentacji rozkładają one białka, tłuszcze i cukry, i dzięki temu jest on prawidłowiej przyswajalny przez nasz organizm, ( czyli robią to, co nasz żołądek nie potrafi zrobić) ponad to z jogurtem zjadamy bakterie kwasu mlekowego, które mają zbawienny wpływ na kondycję jelita cienkiego.

   - Co potrzebne będzie nam do zrobienia jogurtu:

Mleko, ( kupuje od chłopa, cena za 1 litr 2zł jednorazowo robię 0,5 litra jogurtu, starcza na 2 tygodnie, z reszty można zrobić serek)

Szczep bakterii( ja używam jogurtu naturalnego zott, sprawdziłem wszystkie inne, ale ten jest najlepszy), piekarnik i garnek najlepiej ze stali nierdzewnej, ale nie kitajski tani, bo w takim zdołają pojawić się wykwity rdzy( od kwasów).

1Mleko gotujemy, jak się przypali to nic takiego, ale trzeba wtedy przelać do czystego garnka.

2 Mleko studzimy jak włożymy palec do mleka nie powinno nas parzyć (temperatura blisko 42stopnie), na początku można używać termometru, później wystarczy czysty palec :) 

3 Jak mleko osiągnie tą temperaturę usuwamy korzuch i dodajemy szczepu (jogurt naturalny) i mieszamy aż się rozpuści ja na 0,5 litra mleka dodaję około 100 ml jogurtu i zawsze wychodzi.

4 Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, stawiamy garnek i po około 10 minutach wyłączamy piekarnik.

5 Ja zazwyczaj robie jogurt na wieczór i zostawiam go na 12-20 h. Jeżeli zostawi się go na dłużej jogurt wychodzi nieco kwaśniejszy, jak krócej trochę słodszy (zdarzało się, że wyciągałem jogurt po dwóch dniach, bo zapomniałem o nim)

6 I w tym miejscu ważna rzecz, (bo jeszcze nie jest gotowy) jogurt trzeba przenieść do lodówki, czyli schłodzić do temp około 5 stopni, na jakieś 10 h. Ten proces jest nadzwyczaj ważny, bo w jogurcie działają dwie grupy bakterii jedna pracuje w temperaturze 40 stopni druga w 5 stopni.

7 Po 12 h wyciągamy jogurt z lodówki (radzę ściągnąć warstwę tłuszczu z wierzchu, bo ma ona czasami trochę nieprzyjemny, zjełczały smak, ale nie zawsze) Jogurt winien mieć konsystencję żelową i subtelny zapach.

8 Później jogurt homogenizujemy, czyli mieszamy do uzyskania jednakowej konsystencji. I gotowe.

Taki jogurt przetrzymywać wolno w lodówce dosyć długo ja najdłużej trzymałem dwa tygodnie i nic się z nim nie stało. Można naturalnie dodać zmielonych owoców, truskawek, ale wtedy trzeba posłodzić (ja tak robię, bo dzieci nie przepadają za naturalnym).

Pięknie jest to opisane na stronie http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/search/label/Jogurt

Pieczemy chleb na zakwasie

Ocena użytkowników:  / 0

Pieczenie chleba w domu wcale nie jest trudne wystarczy tylko trochę wiedzy i można sobie zafundować wyborne zdrowe chleby bez E- konserwantów, polepszaczy, ulepszaczy i innych toksycznych trucizn wsypywanych do chlebków, kupowanych w marketach. Domowy chleb napełni dom wspaniałym zapachem, będzie przez długi czas przydatny do jedzenia, ( bądź co bądź muszę uczciwie dodać, że jak upieczemy bochenek to znika on w ciągu kilku dni, i żeby wypróbować jak długo będzie świeży musiałem odkroić kawałek i schować go).

Po pewnym okresie zaczęliśmy dodawać mąki słodowej, i chleb wychodził podobny tylko troszkę mniej suchy. Mąka słodowa powoduje rozbicie skrobi i taki chleb nie czerstwieje. Tylko trzeba dodawać troszkę, ja dodaję 1/3 płaskiej łyżeczki na 1,5 kg ciasta, w innym wypadku chleb będzie jak glina. Jeżeli ktoś nie chce dodawać mąki słodowej lub nie ma możliwości kupienia, to wyborną alternatywą jest wykiełkowanie ziaren ( np. pszenicy czy fasoli) i dorzucenie stłuczonych kiełków, efekt podobny. Co do proporcji to należy eksperymentować, zacząć od 3-4 łyżek.

Domowy chleb można sporządzać, z czego się tylko chce: 

Mąka orkiszowa, żytnia, pszenna, mąki jaglana z amarantusa, gryczana. Można dołączać orzechów, siemienia lnianego, sezamu, różnych pestek, ziół, co tylko chcemy. Można go zrobić na wodzie, kefirze, jogurcie. Takie chleby mogą powstać tylko i wyłącznie w naszych domowych mini piekarniach. 

 Chleb można piec tradycyjnie: składniki do michy, wyrobić ciasto, potem do piekarnika trochę czasu to pochłania. A później sprzątanie zamiatanie podłogi, mycie garów itd. Jest też druga technika, do której byłem nastawiony sceptycznie, ale się przełamałem. Można nabyć maszynkę do pieczenia chleba ja kupiłem moulinex taki najbardziej wypasiony do bochenków max. 1,5kg. Ale dla mniej zasobnych portfeli to można kupić już od 150 zł całkiem porządną maszynę. 

Cała filozofia wypieku to wsypanie składników w należytej kolejności do pojemnika i  wybranie odpowiedniego programu. W moim moulinesie używam tylko programów:

10 tka do pieczenia chleba pełnoziarnistego, i 16,15 do chleba na zakwasie.

Ważna sprawa to kolejność dodania składników, najpierw woda, sól, drożdże, ( jeżeli sporządzamy od razu, jeżeli opuszczamy na np. rano to drożdże dodać na mąkę), później mąka, ( jeżeli wrzucamy różne mąki to najpierw pszenne, orkiszowe później resztę, i ziarna).

Jakie stosować mąki? Najlepiej z pełnego przemiału, czyli typ 1250-3000 dla pszennych i 1000-2000 dla żytnich. Typ oznacza ilość wagę minerałów pozostałych po spaleniu jednostki wagowej mąki, czyli im typ wyższy tym mąka mniej oczyszczona i bardziej wartościowa. Mąki z pełnego przemiału dają chleby mniej wyrośnięte bardziej zbite. Ale tu komentarz trzeba lekko modyfikować przepisy stosując różnorakie mąki. I jeszcze uwaga mąka z pełnego przemiału to znaczy z zmielonych całych ziaren, a niepomieszana biała z otrębami.

Mąka żytnia wymaga więcej wody niż pszenna czy orkiszowa, ale nie daje takiej struktury, co pszenne i trzeba żytnie wypiekać w foremkach.

Mąki o wyższym typie potrzebują mniej wody niż te o niższym typie. 

Mąka żytnia nie wyrośnie, jeżeli dodamy drożdży potrzebny zakwas (o tym później) 

Mąka żytnia i np. amarantusowa nie ma glutenu i ciasto trudno się wyrabia, dlatego dobrze jest łączyć ją z orkiszem lub pszenicą.

Aby chleb wyrósł trzeba dołączyć spulchniaczy. W piekarniach przemysłowych dodaje się min chemicznych środków spulchniających. My tego nie będziemy robili wystarczą nam drożdże piekarnicze ( Ich wartość odżywczą opisałem TU) albo zakwas. Drożdże można kupić w sklepie spożywczym suszone i takie w kostkach. Ja stosuje te w kostkach, 0,80zł za kostkę i starcza na plus minus 8 jedno kilogramowych bochenków. Trochę więcej napiszę o zakwasie:

    ZAKWAS chlebowy to nic innego jak dzikie drożdże i kultury bakterii kwasu mlekowego. Analogiczne jak w jogurtach, kiszonej kapuście, kefirze, mleku zsiadłym i ogórkach kiszonych. Każde ziarno żytnie jest obklejone takimi bakteriami wystarczy stworzyć im odpowiednie warunki i gotowe. Taki zakwas dodany do ciasta chlebowego spowoduje, że pojawią się w nim pęcherzyki gazu (wynik fermentacji) i to nam spulchni chleb. Jednak jest ważna sprawa, że o ile drożdże piekarnicze potrzebują 1-1,2h do spulchnienia chleba to zakwas potrzebuje 6-12h, czyli trzeba dłużej czekać. Im zakwas starszy to ciasto kwaśniejsze, większa zawartość kwasu octowego, a mniejsza kwasu masłowego(który nadaje miły smak). Z tego powodu my nie trzymamy chleba dłużej jak 6-8 godzin do wyrośnięcia.

Teraz jak uczynić czarodziejski zakwas, jest to dziecinnie proste. Do garnka albo słoika wlewamy wody źródlanej niegazowanej 1 jednostka i mąki żytniej 1 jednostka (około 1/4 objętości słoika) mieszamy koniecznie zasłaniamy i odstawiamy na 24h. Ja kładę go na kaloryferze, ale UWAGA! Nie można ogrzać do temp wyższej niż 40 stopni, więc dobrze jest skręcić grzejnik żeby był letni. Czekamy jeden dzień potem uzupełniamy znowu to samo woda i mąka, i znowu czekamy jeden dzień i zakwas gotowy. Na początku będzie słaby, ale z czasem nabierze mocy. Zakwas jest gotów do użycia, ale pamiętajmy żeby nie dodawać do ciasta wszystkiego! Część musi pozostać na dalszy wypiek, tą pozostającą część korygujemy wodą i mąką i pozostawiamy na 4 h w cieple a następnie wkładamy do lodówki. Zakwasy w przeróżnych częściach świata wychodzą inne to tak trochę jak z szczepami drożdży na wino. W krajach śródziemnomorskich to ponoć robią zakwas z mąki mieszanej. Ja mam zakwas żytni, na razie działa. Ten nasz zakwas ma już około 2 lat i jest optymalny, proszę się nie zrażać, jeżeli od razu nie będzie wam coś wychodziło lub zakwas będzie niestabilny. Dobry zakwas uzyskuje się po dłuższym czasie, zawiera on wtedy drobnoustroje z różnych części polski i z różnych okresów, dlatego piszę, że jest optymalny.

Teraz trochę przepisów, wszystkie przepisy wyliczam na wagę około 1kg lub 1,5kg (ważne żeby wszystko ważyć i zapisywać z czasem się dojdzie do wprawy). przepisy z http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/search/label/Chleb%20swojski

 

Pierwszy przepis jest schematyczny, takie proporcje sprawiają, że prawie zawsze wychodzi: zakwas wrzucamy ile się chce, ale musi być gęstości ciasta, na 550 ml wody dorzucamy około 850 gram mieszanin mąki. To jest taki model baza, na jej podstawie robimy chleby.

 

Graham z słonecznikiem

Woda 550ml 

sól 2,5 łyżeczki (sól himalajska, morska albo kamienna) 

garść słonecznika 

mąka orkiszowa typ 3000 680g 

mąka pszenna typ 650 200 g 

drożdże jedna łyżeczka (nie dawać za dużo, bo ciasto potem klapnie) 

Można dodać kminku mielonego około pół łyżeczki 

Wszystko do maszyny ustawiam na 10ty program i za 3,22 godziny chlebek gotów.

 

Chleb Hunzów (moja modyfikacja)

woda 550ml 

sól 2,5 łyżeczki ( sol himalajska, morska albo kamienna) 

mąka orkiszowa 1250 500g 

mąka gryczana 50g 

mąka jaglana 50g 

mąka żytnia 2000 150g 

drożdże płaska łyżeczka 

morele suszone, orzechy laskowe, słonecznik, jedna szklanka 

kminek, tymianek zmielone pół łyżeczki

 

Chleb z amarantusa

woda 550 ml 

sól 2,5 łyżeczki ( sol himalajska, morska albo kamienna) 

mąka amarantus 200g (lub ugotowane ziarna) 

mąka orkisz 3000 250 g 

mąka pszenna 650 200 g 

mąka żytnia 2000 150g 

drożdże płaska łyżeczka 

słonecznik i rodzynki  pół szklanki

Chleb z ziemniakami

Nierzadko się zdarza że pozostają nam z obiadu ziemniaki dodajemy je wówczas do chleba, około dwóch sztuk na bochenek 1,5kg, trzeba jedynie prawidłowo odjąć ciasta i ociupinko powiększyć dodatek mąki.

 

Chleb z gotowaną kaszą, soczewicą, bobem czy ciecierzycą, analogicznie jak poprzedni przepis, chleby wychodzą wtedy wilgotne i niesłychanie aromatyczne.

Życzę smacznego i jak by były jakieś zagadnienia to z zapałem odpowiem.

 

Sok z aronii

Ocena użytkowników:  / 0

Witam

Jesień to taki czas gdzie mamy nadzwyczaj mało czasu. A to za sprawą naszych chłopaków, którzy rozpoczynają nowy rok szkolny. 

Jednak zawsze znajdujemy czas, aby zrobić tych kilkadziesiąt litrów soku. Zacznę od aroni. Nie będę opisywał samego krzaku i właściwości zdrowotnych owoców aroni, o tym można sobie przeczytać w mądrych artykułach. 

Sok z Aroni

Owoce zrywamy na początku września, jeżeli jest suche lato to można zerwać pod koniec sierpnia. My zrywamy jak pojawiają się pierwsze uschnięte owoce, to jest sygnał, że trzeba przystąpić do zbioru. Po zerwaniu naturalnie płuczemy wszystko kilka razy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby nieco zakryła owoce i gotujemy. Samo gotowanie nie powinno trwać dłużej niż parenaście minut. Jeszcze gorące owoce wyciskamy na prasie śrubowej. Taka prasa pozwala uzyskać sok niezapowietrzony i jest nad wyraz efektywna. To, co pozostaje po wyciśnięciu to placki lekko wilgotnych owoców.

Wyciśnięty sok mieszamy z cukrem, buraczanym w stosunku 1 litr soku - 1 kg cukru. Taką proporcję stosujemy od lat do różnych soków i nigdy się nie popsuły. Jeżeli chcemy sok użyć powiedzmy w ciągu 2-3 tygodni to można dodać mniej cukru. Wtedy trzeba go przechowywać w chlodnym miejscu, żeby nie fermentował.

Po rozpuszczeniu cukru przelewamy do słoików lub butelek i pasteryzujemy dwadzieścia minut. Tak zrobiony sok przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu.

18 Lis 2017 08:23 - Super User
Wysokotemperaturowe uszczelnienia na bazie włókna szklanego

Witam
Następnym materiałem na uszczelki i uszczelnienia są wyroby na bazie włókna szklanego.

Włókna szklane powstają w procesie wydłużania stopu danego szkła w pasma o jednakowej średnicy, [ ... ]

W wolnych chwilachRead more...
18 Lis 2017 07:40 - Super User
Wiertarki z stopą magnetycznę - zastosowanie

Witam
Wiertarki ze stopą magnetyczną są coraz częściej wykorzystywane do wiercenia otworów w stali. Podstawową zaletą tych elektronarzędzi jest ich mobilność i możliwość wykonywania otworów [ ... ]

Technika i technologieRead more...
20 Wrz 2017 10:31 - Super User
Nowe produkty w wrześniu 2017

Cześć

W ostatnim czasie dużo zmieniliśmy w naszym sklepie internetowym. Przede wszystkim zmieniliśmy platwormę na wersję responsywną. Można teraz prościej i przejrzyściej dokonywać zakupów [ ... ]

Nowości narzędzioweRead more...
20 Wrz 2017 07:21 - Super User
Guma do samodzielnego wycinania uszczelek

Jednym z rodzajów materiałów stosowanych do produkcji uszczelnień jest guma olejoodporna NBR.
Na magazynie mamy płyty wykonane z tego materiału. Poniżej krótka charakterystyka:
Guma NBR – Kauczuk [ ... ]

Porady techniczneRead more...
19 Wrz 2017 12:54 - Super User
Porządek w miejscu pracy - pojemniki narzędiowe

Magazynowanie narzędzi, śrub, kołków i innych używanych w zakładach nie musi być uciążliwe. Wszystko zależy od ilości dostępnego miejsca, inwencji i odpowiednich pojemników, organizerów, pudełek [ ... ]

Porady domoweRead more...
31 Lip 2017 06:57 - Super User
Jak samodzielnie wyciąć uszczelkę

Dzień dobry.
Poszukując publikacji o uszczelkach i uszczelnieniach znalazłem ciekawy poradnik poświęcony wycinaniu uszczelnienia z płyty uszczelkarskiej.
Sposób bazuje na przygotowaniu szablonu i [ ... ]

Porady techniczneRead more...
Other Articles