Drukuj

Jak zrobić jogurt w domu

Super User. Opublikowano w W wolnych chwilach

Ocena użytkowników:  / 1
SłabyŚwietny 

        Choć coraz mniej spożywamy w domu przetworów mlecznych, gdyż to nam nie służy, to jogurt, jako dodatek do sałatki, sosu jak najbardziej. Dawniej jadłem wyłącznie kupiony w sklepie (wspaniałe opakowanie, śliczny kolor i zapach i jeszcze ładne kolorowe kawałeczki pływające w nim) na tym zazwyczaj kończą się pozytywne cechy jogurtu sklepowego. 

Istnieje alternatywa bardzo prosta i o dziwo tania, z rzadka tak jest w przypadku produktów robionych metodami domowymi. Zanim opiszę jak go zrobić, nieco przystępnych danych na temat mleka. 

Mleko i przetwory mleczne ostatnimi czasy spadły z piedestału, jako bogate źródło wapnia i białka - PIJ MLEKO BĘDZIESZ KLAEKĄ. Mleko powoduje alergie skórne i pokarmowe, zamula układ trawienny (z kazeiny mój dziadek stolarz robił klej do drewna). Pomimo tego nigdy nie popadam w skrajności, twierdzę, że dowolny produkt w nadmiarze szkodzi. Wskutek tego mleko czy sery jemy w niewielkich ilościach i stosuję je, jako dodatek do potraw. Co to znaczy uzupełnienie? Ano 2-3 łyżki do sałatki na 5 osób, albo 2-3 łyżki do owocowego szejka 1,5 litrowego, lub 50 g serka greckiego do sałatki na 5 osób. A teraz do rzeczy:  

Kiedy doda się do mleka bakterii jogurtowych, w procesie fermentacji rozkładają one białka, tłuszcze i cukry, i dzięki temu jest on prawidłowiej przyswajalny przez nasz organizm, ( czyli robią to, co nasz żołądek nie potrafi zrobić) ponad to z jogurtem zjadamy bakterie kwasu mlekowego, które mają zbawienny wpływ na kondycję jelita cienkiego.

   - Co potrzebne będzie nam do zrobienia jogurtu:

Mleko, ( kupuje od chłopa, cena za 1 litr 2zł jednorazowo robię 0,5 litra jogurtu, starcza na 2 tygodnie, z reszty można zrobić serek)

Szczep bakterii( ja używam jogurtu naturalnego zott, sprawdziłem wszystkie inne, ale ten jest najlepszy), piekarnik i garnek najlepiej ze stali nierdzewnej, ale nie kitajski tani, bo w takim zdołają pojawić się wykwity rdzy( od kwasów).

1Mleko gotujemy, jak się przypali to nic takiego, ale trzeba wtedy przelać do czystego garnka.

2 Mleko studzimy jak włożymy palec do mleka nie powinno nas parzyć (temperatura blisko 42stopnie), na początku można używać termometru, później wystarczy czysty palec :) 

3 Jak mleko osiągnie tą temperaturę usuwamy korzuch i dodajemy szczepu (jogurt naturalny) i mieszamy aż się rozpuści ja na 0,5 litra mleka dodaję około 100 ml jogurtu i zawsze wychodzi.

4 Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, stawiamy garnek i po około 10 minutach wyłączamy piekarnik.

5 Ja zazwyczaj robie jogurt na wieczór i zostawiam go na 12-20 h. Jeżeli zostawi się go na dłużej jogurt wychodzi nieco kwaśniejszy, jak krócej trochę słodszy (zdarzało się, że wyciągałem jogurt po dwóch dniach, bo zapomniałem o nim)

6 I w tym miejscu ważna rzecz, (bo jeszcze nie jest gotowy) jogurt trzeba przenieść do lodówki, czyli schłodzić do temp około 5 stopni, na jakieś 10 h. Ten proces jest nadzwyczaj ważny, bo w jogurcie działają dwie grupy bakterii jedna pracuje w temperaturze 40 stopni druga w 5 stopni.

7 Po 12 h wyciągamy jogurt z lodówki (radzę ściągnąć warstwę tłuszczu z wierzchu, bo ma ona czasami trochę nieprzyjemny, zjełczały smak, ale nie zawsze) Jogurt winien mieć konsystencję żelową i subtelny zapach.

8 Później jogurt homogenizujemy, czyli mieszamy do uzyskania jednakowej konsystencji. I gotowe.

Taki jogurt przetrzymywać wolno w lodówce dosyć długo ja najdłużej trzymałem dwa tygodnie i nic się z nim nie stało. Można naturalnie dodać zmielonych owoców, truskawek, ale wtedy trzeba posłodzić (ja tak robię, bo dzieci nie przepadają za naturalnym).

Pięknie jest to opisane na stronie http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/search/label/Jogurt

07 Maj 2018 07:34 - Super User
Ręczne piły do cięcia drewna

Witam

Piły to chyba jedne z najstarszych narzędzi obok młotka, wykorzystywane przez ludzi. Na rynku można znaleźć całkiem duży asortyment ręcznych pił, w rozmaitych cenach, przeróżnych kształtów [ ... ]

Porady domoweRead more...
18 Lis 2017 08:23 - Super User
Wysokotemperaturowe uszczelnienia na bazie włókna szklanego

Witam
Następnym materiałem na uszczelki i uszczelnienia są wyroby na bazie włókna szklanego.

Włókna szklane powstają w procesie wydłużania stopu danego szkła w pasma o jednakowej średnicy, [ ... ]

W wolnych chwilachRead more...
18 Lis 2017 07:40 - Super User
Wiertarki z stopą magnetycznę - zastosowanie

Witam
Wiertarki ze stopą magnetyczną są coraz częściej wykorzystywane do wiercenia otworów w stali. Podstawową zaletą tych elektronarzędzi jest ich mobilność i możliwość wykonywania otworów [ ... ]

Technika i technologieRead more...
20 Wrz 2017 10:31 - Super User
Nowe produkty w wrześniu 2017

Cześć

W ostatnim czasie dużo zmieniliśmy w naszym sklepie internetowym. Przede wszystkim zmieniliśmy platwormę na wersję responsywną. Można teraz prościej i przejrzyściej dokonywać zakupów [ ... ]

Nowości narzędzioweRead more...
20 Wrz 2017 07:21 - Super User
Guma do samodzielnego wycinania uszczelek

Jednym z rodzajów materiałów stosowanych do produkcji uszczelnień jest guma olejoodporna NBR.
Na magazynie mamy płyty wykonane z tego materiału. Poniżej krótka charakterystyka:
Guma NBR – Kauczuk [ ... ]

Porady techniczneRead more...
19 Wrz 2017 12:54 - Super User
Porządek w miejscu pracy - pojemniki narzędiowe

Magazynowanie narzędzi, śrub, kołków i innych używanych w zakładach nie musi być uciążliwe. Wszystko zależy od ilości dostępnego miejsca, inwencji i odpowiednich pojemników, organizerów, pudełek [ ... ]

Porady domoweRead more...
Other Articles