Drukuj

Drożdże i witaminy

Super User. Opublikowano w W wolnych chwilach

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 

 

Porcja drożdży na zdrowie 

Dzień dobry mam sekundę i jestem dopiero co po szklance zaparzanych drożdży w związku z tym postanowiłbym zbadać i dowiedzieć się co wypiłem: chodzi o witaminy z grupy B i nie tylko. Jednak mała uwaga i refleksja, nie przesadzać z niczym.

 Drożdże(piekarnicze 50gram, pół kostki) + miód (jedna olbrzymia łyżeczka), to wsio do szklanki, bez wody, drożdże o ile są aktywne od razu się zajmą miodkiem, po chwili powinna się zrobić kleista papka.

   ---  rozważyłem sobie że po tym jak drożdże, różnorakie ich szczepy syntetyzują większa część witamin z węglowodanów to może coś i w tej mojej szklance się narodzi fascynującego---

 Po jakiś 20 minutach zalewam pianę drożdżową wrzątkiem, do połowy szklanki, oczekuję 2-3 minuty i dolewam chłodnego soku pomarańczowego (gdyż lwia część witamin niknie-ginie w wysokiej temperaturze, to parzyć przystoi krótko, i tak wysoka temperatura usunie je całe w kilka minut). A ha i nie dać sobie wmówić że minerały w wysokiej temperaturze giną bo to niedorzeczność, taki wapń np jak może nie ostać się, jedynie być może stać się mniej strawny.

 Więc mam szklankę z zawartością 50g zaparzonych drożdży,

--- smak jak to bywa w przypadku poniektórych zdrowych treści ignorujemy.---

 Witamina B1 potrzeba u dojrzałego mężczyzny według tabel 1,2mg ale dajmy na to, że skoro:

 Dla tej witaminy z powodu braku danych nie została naznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca niebezpieczeństwa efektów ubocznych.

To niech będzie 2-3mg/dzień 

Zawartość w drożdżach (nie wiem czy surowych jaki szczep i w ogóle ale ustalam że badania robi się na powszechnie dostępnych) 4mg/100g

spożyłem jednorazowo około 2 g- więc  Dość

 --słabym źródłem witaminy B1 u człowieka jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego. U przeżuwaczy synteza tiaminy odbywa się przez mikroorganizmy znajdujące się w przedżołądkach z przyczyny czego zwierzęta te nie cierpią na jej niedobory,

Co warunkuje na poprawienie wchłaniania:  kompleks witamin B, witamina B2, witamina B3, witamina C, witamina E, mangan, magnez

Co wpływa na pogorszenie pochłaniania:  alkohol, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, promieniowanie jonizujące, nadczynność tarczycy, tanina, kofeina, soda do pieczenia, barbiturany, środki neutralizujące kwasy, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne 

 Witamina B2 popyt Według tabel 1,3mg nie ma określonej dawki max więc dajmy 2-3mg

Zawartość  w drożdżach 11,9 100g   zjadłem 5,95  więc Wystarczy.

 Co wpływa na poprawienie absorbowania:  witamina B1, witamina B3, witamina B6, witamina C, fosfor, błonnik, selen

Co wpływa na pogorszenie przyswajania:  światło, środowisko zasadowe, estrogen, alkohol, tłuszcz, środki anty koncepcyjne, dwutlenek siarki, wysoka temperatura. Informacje ze strony http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/

Nowinki o witaminie:

- 50% witaminy B2 ulega zniszczeniu po wystawieniu na bezpośrednie działanie światła słonecznego; jest to pierwszy powód, dla którego nie przehandlowuje się mleka w kryształowych szklanych butelkach, Czyli parzyć powinno się drożdże w kubku ceramicznym pod przykryciem i szybko wypić.

- osoby żyjące w stresie potrzebują więcej witaminy B2, z wykorzystaniem niej jest możliwe wydalanie adrenaliny z komórek rdzenia nadnercza. Życie w stałym pośpiechu i napięciu, pełne konfliktów i problemów obliguje ustrój do stałej produkcji hormonów stresogennych, a to jest przyczyną kurczenia się zapasów ryboflawiny,

- wszelakie sporty - gimnastyka, pływanie jogging, taniec itp., zapewniają nabycie dobrej kondycji na wyższym poziomie, jeżeli dostarczane posiłki zapewnią właściwe dawki witaminy B2. Przelewanie potów na siłowni być może okazać się daremne, gdyż niedostatek ryboflawiny w ustroju uniemożliwi prawidłową przemianę anaboliczną i należyte wykorzystanie energii. W takich przypadkach, sport zamiast dawać zadowolenie i aktywizować, jeno męczy.

 Witamina B3 popyt Według tabel rekomendowana norma 16 mg bezpieczna 35mg zakładam tą największą 35mg

Zawartość w drożdżach 35,5mg/100g  czyli mam 50% bezpiecznej dawki i prawie 100% zalecanej, ale jadłem też pomidory, chleb razowy, czy żytni, rano piłem koktajl z otrębami i jeszcze coś może na obiad, więc wystarczy nie powinienem zażywać tabletek z B3

 Nadmiar witaminy:

- uszkodzenie wątroby,

- niemiarowość pracy serca,

- dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie),

- podniesienie poziomu glukozy we krwi 

Co wpływa na polepszenie absorbowania:  kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne, kawa, herbata, cukier, azotan sodu 

Nowinki o witaminie:

- jest to jedyna witamina nieulegająca zmianom mimo procesów produkowania i gromadzenia żywności,

- dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest najczęściej zaspakajane przez jej powstawanie z jednego z aminokwasów tryptofanu, przyjmuje się, że 1 mg niacyny równa się 60 mg tryptofanu,

- przesadne jedzenie pokarmu zawierającego cukier prowadzi do straty witaminy PP,

- kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która znajduje się w tytoniu.

- niedobór witaminy PP może doprowadzić niepożądane zmiany w osobowości, dlatego że witamina ta jest konieczna do poprawnego działania mózgu i obwodowego układu nerwowego.

- przekroczenie syntetycznej witaminy PP może powodować: bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, żółtaczkę, arytmię serca i psychozy, prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby, utratę łaknienia, stężenie kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu,

- badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że stosowanie niacyny obniża poziom cholesterolu nawet o 22%,

 Witamina B5 popyt Według tabel 5 mg/dzień dawka max nie określona więc przyjmuje 10mg

Skład w Drożdżach 14,5mg wchłonąłem 7,25mg więc  Wystarczy 

Co wpływa na poprawienie przyswajania:  kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina C, siarka, witamina H, witamina B9 (kwas foliowy), kwas para-aminobenzoesowy (PABA)

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  wysoka temperatura, alkohol, środowisko zasadowe i kwaśne, kawa, herbata, sulfonamidy, tabletki nasenne, estrogen, siarczan żelaza, bromek metylowy 

Ciekawostki o witaminie:

- kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. W procesie mielenia zboża utraty kwasu pantotenowego wynoszą około 50%, wskutek pieczenia mięsa blisko 25 do 50%, a w czasie gotowania blisko 15 do 30%. Syntetyczne preparaty kwasu pantotenowego istnieją w postaci pantoteinianu wapnia. Pantoteinian wapnia jest nieczuły na działanie światła i powietrza.

- u osób, których naczelnymi składnikami diety są potrawy duszone, żywność puszkowana, frytki, białe pieczywo, pizza, makaron, ponadto spożywają dużo cukru i słodyczy może wystąpić niedobór kwasu pantotenowego,

- ludzie żyjący w stresie i pracujący ciężko fizycznie, sportowcy - powinni przyjmować zwiększone dawki tej witaminy,

- w pożywieniu kwas pantotenowy występuje w formie koenzymu, zaś jego nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. Dlatego, nie wskazane jest aplikować pigułek "na zapas", lepiej zadbać, aby dostawy były metodyczne, wraz ze zdrowymi posiłkami.

 Witamina B6 popyt według: tabel bezpieczna 1,3mg maksymalna 100mg zakładam 50mg 

Zawartość w drożdżach suchych 0,6 a w żywych- więcej ale ile to nie znalazłem , warto poszukać, więc w najgorszym wypadku to 30% zapotrzebowania, dopełnię kapustą kiszoną  i może jakieś mięsko na obiad?

 Może Wystarczy

tu uwaga można zjeść z 100g czyli garść orzechów włoskich i problem z głowy 0,8g/100g

Co wpływa na poprawienie wchłaniania:  witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk

Co wpływa na pogorszenie przyswajania:  wysoka temperatura, światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie, alkohol, estrogen, nikotyna, nadmiar białka, penicyliany, kortyzon, prednison. 

 

Ciekawostki o witaminie:

- nadwyżki witaminy B6, podobnie jak innych witamin rozpuszczalnych w wodzie są z organizmu wydalane. Jakkolwiek porównując z innymi witaminami z tej grupy nadmiar witaminy B6 przyjmowanej w postaci pigułek może być toksyczny.

- syntetyczna witamina B6 jest wytwarzana w postaci chlorowodorku,

- wraz ze wzrostem spożycia białka, wyrasta zapotrzebowanie na witaminę B6, podczas smażenia, gotowania i peklowania mięsa ubytki witaminy B6 wynoszą 30-50%,

- stres, miesiączka, ciąża, dolegliwości serca, podeszły wiek, zbyt niski poziom cukru we krwi i zażywanie pigułek antykoncepcyjnych zwiększają zapotrzebowanie na tą witaminę,

- u ludzi nie odkryto silnych niedoborów witaminy B6, być przypuszczalnie dlatego, że jest ona syntetyzowana poprzez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka.

  Zbytnio mała ilość witaminy B6 wywołuje niższy poziom witaminy C we krwi, a niedobór witaminy C wzmaga wydalanie B6.

 Witamina B9 kwas foliowy popyt w pojęciu tabel zalecane  0,4mg bezpieczna maksymalna 1g/dzień

 Skład  w drożdżach około 0,4g/100g dosłownie nie wiem ale więcej niż w otrębach a tam jest 0,38g/100g więc coś kolo tego, czyli mam około 50% reszta to warzywa, chleb razowy, jaja, więc się trzeba niesłychanie postarać.  Może Starczy a może nie pewnie dorzucę tabletki.

Nadmiar witaminy:

- u poniektórych osób mogą tworzyć się groźne kryształy folacyny w moczu, mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne. Spożycie dziennie ponad 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego. 

Co wpływa na polepszenie wchłaniania:  kompleks witamin B, witamina B6, kwas para-aminobenzoesowy (PABA), witamina B12, witamina H, witamina C

 

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  światło, alkohol, wysoka temperatura, środki antykoncepcyjne. 

Nowinki o witaminie:

- niezbicie wykazano, że występowanie wrodzonych wad układu nerwowego u noworodków uwarunkowane jest zbyt niskim spożyciem kwasu foliowego przez kobiety przed zajściem i we wczesnych etapach ciąży,

- zespół ekspertów Ministerstwa Zdrowia, wzorem innych krajów, rozporządził przyjmowanie w codziennej diecie każdej młodej kobiety w wieku rozrodczym folacynę w ilości 400 µg,

- w zależności od rodzaju przygotowania potraw, do gotującej wody przejść może nawet powyżej 90% kwasu foliowego a to za sprawą jego znakomitej rozpuszczalności. Z tego powodu potrawy należy zawsze gotować przy użyciu minimalnej ilości wody, względnie nie należy jej wylewać, a zużyć do sporządzenia np. sosu,

- przy udziale kwasu foliowego powstają tzw. hormon szczęścia - serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za działanie i dynamikę w ciągu dnia.

- istnieją dowody, że duży poziom substancji zwanej homocysteiną we krwi pogłębia ryzyko występowania chorób serca. Zwiększone spożycie folacyny może mieć znaczący wpływ na zapobieganie chorobom serca,

- w badaniach eksperymentalnych wykazano, że od 60 do 80% witaminy rozkłada się w czasie przemiału zbóż na jasną mąkę bądź podczas produkcji kasz wysokooczyszczonych, np. manny,

- mniej więcej jedna druga (a często nawet tylko 30%) kwasu foliowego dostaje się do krwi i do komórek. Ludzie cierpiący na dolegliwości lub schorzenia związane z torsjami lub biegunką absorbują jeszcze mniej kwasu foliowego.  Dane i opisy ze strony http://narzedziamoje.pl/index.php/zdrowie-i-medycyna-naturalna

Witamina B12 cjanokobamina popyt rozporządzania Według tabel 0,0024 mg nie ma dawek max więc zakładam 0,006mg

Skład w drożdżach 0g czyli czarna d..., ale tu powinno się trochę przekazać ciekawostek:

Zasoby  u człowieka w zdrowej wątrobie starczają na około 3 lata, uff 

Zdrowa mikroflora jelitowa ma umiejętność syntetyzowania witaminy b 12.

Zawartość w wątróbce 0,068g, ryby około 0,01mg, jaja 0,003mg i tak dalej. Nie ma się co obawiać jak zdrowa wątroba na pewno starczy

Co wpływa na poprawienie wchłaniania:  witamina A, witamina B1, witamina B6, kwas foliowy, witamina C, witamina H, potas, wapń, sorbitol- potrzebny do syntetyzowania przez własną mikroflorę.

Co determinuje na pogorszenie wchłaniania:  środowisko zasadowe, światło, alkohol, estrogen, cukier, tabletki nasenne, neomycyna, kodeina, aspiryna, antybiotyki, leki przeciwdepresyjne 

Ciekawostki o witaminie:

- zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do braku dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach,

- jaroszowie wykluczający z diety jajka i przetwory mleczne są narażeni na niedobory witaminy B12, w perspektywie kilku lat, po przejściu na wegetarianizm.

- w związku z tym, że witamina B12 działa razem z kwasem foliowym, wzrost przyjmowania folacyny częściowo niweluje jej niedobory,

- prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12,

- witamina B12 pobudza substancje żelaza w układzie oraz umożliwia pochłanianie witaminy A, gdyż pobudza karoteny do udziału w przemianie materii, aby potem mogły się przekształcić w aktywną formę tej witaminy.

- mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ma umiejętność syntezy witaminy B12,

- słodycze, napoje słodzone i cukier uszkadzają florę bakteryjną jelit - a to wpływa na zaburzenia wchłaniania witaminy B12,

- dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę stanowi, że przez całe życie potrzebujemy jej tyle, ile waży ziarno zboża.

 Witamina B4 cholina zapotrzebowanie Według tabel 550mg

Zawartość w drożdżach wysoka ale nie określona. 

Organizm ludzki sam syntetyzuje cholinę, więc drożdże trochę mój organizm wspomogą.

Co wpływa na polepszenie absorbowania:  kwas foliowy, inozytol, witamina A, witamina B12, kompleks witamin B

Co wpływa na pogorszenie absorbowania:  cukier, alkohol, kawa, temperatura. 

Nowince o witaminie:

- brak choliny sprawia, że już od czterdziestego roku życia, a nieraz nawet wcześniej, może nastąpić typowo starczy rozkład psychiczny, którego najbardziej charakterystyczne symptomy to zaniki pamięci oraz niemożność do koncentracji.

- aż do początku lat dziewięćdziesiątych królowało mniemanie, że organizm sam potrafi wyprodukować taką ilość choliny, która pokrywałąby zapotrzebowanie. Jednak w 1993 eksperci dowiedli, że ludzie żyjący w ciągłym stresie psychicznym mogą zużywać podwójne dawki choliny.

- cholinę zawiera dodatkowo miód więc mam dodatkową dawkę.

I jeszcze na koniec oprócz witamin z ważnych składników które zawierają drożdże:

 Aminokwas Lizyna - nadzwyczaj ostatnio intrygujący mnie aminokwas (walka z rakiem, wirusami, gojenie się ran, synteza kolagenu, niezbędny do prawidłowej pracy serca itp.)

Selen - co prawda najwięcej jest go w drożdzach piwnych ale te piekarskie też zawierają znaczne dawki 

(ale tu uwaga selen staje się nieprzyswajalny jeżeli jest konsumowany razem z węglowodanami, więc trzeba odczekać aż węglowodany z miodu pozostaną przefermentowane ) zalecana dawka to 200 mikrogramów nie przekraczać bo: w większych dawkach toksyczny.

Selen oddziałuje korzystnie na : układ krążenia poprawną funkcję trzustki i wątroby, pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu, właściwości antyoksydacyjne i cała masa innych warto poczytać.

 Chrom - ostatnio popularny bo pozwala spalać tłuszcz (ale tu ostrzeżenie należy się zastanowić co się dzieje z produktami spalania tłuszczu)

I na zamknięcie tematu znacząca sprawa: za około 50 groszy mamy dzienną dawkę multiwitaminy minerałów i aminokwasów, nie łykamy świństwa w pigułkach i nie nabijamy kiebzy koncernom farmaceutycznym, czyli dwa w jednym.

 

 

28 Cze 2018 07:18 - Super User
Oznaczenia na wężach przemysłowych Norres

Cześć
Ponieważ większość ludzi lepiej rozumie dane patrząc na obrazki a nie czytając napis, przedstawię wszelkie obrazkowe dane dotyczące przeznaczenia węży technicznych Norres. Będzie to również [ ... ]

Porady techniczneRead more...
28 Cze 2018 06:53 - Super User
Agregaty malarskie i tynkarskie

Dzień dobry, przygotowałem garść informacji o agregatach malarskich.
Agregat malarski - narzędzie do malowania hydrodynamicznego - tłoczy i spręża farbę bez użycia powietrza. Farba jest aplikowana [ ... ]

Technika i technologieRead more...
23 Maj 2018 08:11 - Super User
Ochrona dróg oddechowych przed szkodliwymi pyłami i areozolami cz2

Pierwsza część  artykułu o zabezpieczaniu dróg oddechowych przed toksycznymi areozolami.-

1.3. "Wskaźnik ochronności"

Czy opisane do tej pory charakterystyki filtrów pozwalają na dopasowanie [ ... ]

Ochrona ciała czyli BHPRead more...
23 Maj 2018 07:46 - Super User
Narzędzia ręczne Knipexa cz2

Dzień dobry, bieżącym artykule opiszę dwa narzędzia Knipex: szczypce do opasek sprężynowych i mini klucz do nakrętek Knipex.

Szczypce Knipex do opasek i obejm zaciskowych sprężynujących – [ ... ]

Narzędzia ręczne KnipexRead more...
07 Maj 2018 07:34 - Super User
Ręczne piły do cięcia drewna

Witam

Piły to chyba jedne z najstarszych narzędzi obok młotka, wykorzystywane przez ludzi. Na rynku można znaleźć całkiem duży asortyment ręcznych pił, w rozmaitych cenach, przeróżnych kształtów [ ... ]

Porady domoweRead more...
18 Lis 2017 08:23 - Super User
Wysokotemperaturowe uszczelnienia na bazie włókna szklanego

Witam
Następnym materiałem na uszczelki i uszczelnienia są wyroby na bazie włókna szklanego.

Włókna szklane powstają w procesie wydłużania stopu danego szkła w pasma o jednakowej średnicy, [ ... ]

W wolnych chwilachRead more...
Other Articles